Dnia 15.11.2019 r. w naszej szkole w ramach przystąpienia do programu „Szkoła Promująca Zdrowie”, odbyły się bardzo ciekawe i pouczające zajęcia dla uczniów z klas 0 – III. Obejmują one ciekawe eksperymenty chemiczne, które wprowadzają uczniów w świat tajemnic, za pomocą samodzielnie wykonanych doświadczeń chemicznych. Zajęcia dostosowane są do wieku uczniów i przebiegają w formie warsztatów dietetyczno-kulinarnych.
Rozpoczynają się krótką pogadanką, następnie uczniowie samodzielnie pod nadzorem osoby prowadzącej wykonują doświadczenia chemiczne, obserwują, formułują wnioski i wykonują zdrowe produkty. Dzisiaj w cyklu „Zdrowe śniadanie” pani Katarzyna – osoba prowadząca-dietetyk, wykonała z nami domową „Zdrową Nutellę” w blenderze z banana, awokado, orzechów i miodu. Uczniowie otrzymali próbki do degustacji w pojemniczku do domu wraz z przepisem. Ponadto zidentyfikowaliśmy skrobię w bananie i chipsach oraz sprawdziliśmy zawartość tłuszczu w orzechach, chipsach, ziarnie słonecznika i dyni.
Było to bardzo pouczające i wiele nas nauczyło. A zdrowa nutella po prostu „niebo w ustach”. I kto by pomyślał, że może być nie tylko zdrowo ale i pysznie. To obudziło w Nas apetyty na więcej takich ciekawych warsztatów, przydatnych każdemu w codziennym życiu. Polecamy i chcemy więcej !!!
Organizator: Alicja Komasara